Zonder zorgen op reis met je elektrische auto deze zomer

Winterweer en batterijen gaan niet goed samen. Reizen in de zomer is iets aangenamer. Warmte heeft – tot een zekere hoogte – een betere impact op de werking van de batterij. Zo kan het verschil in rijbereik soms 100km bedragen. Met deze tips hou je de accutemperatuur onder controle en reis je goed voorbereid naar je vakantiebestemming.

Een lange rit met je elektrische auto gecombineerd met hoge buitentemperaturen: dat blijft niet zonder gevolgen voor de batterij. Die presteert optimaal tussen 20 en 25°C, maar kan onder zomerse reisomstandigheden serieus opwarmen. Een verhitte batterij biedt niet alleen minder rijbereik, maar slijt ook sneller. Op de laadsnelheden heeft het minder grote invloed.

Be cool

Afhankelijk van het batterijkoelsysteem in je elektrische auto zal de accu meer of minder last hebben van de warmte. De recentere modellen van Tesla, Polestar, Kia en Hyundai, hebben een vloeistofcircuit dat de warmte efficiënt afvoert. Sommige andere EV’s houden het bij een ventilatiesysteem, dat minder doeltreffend werkt.

Vergeet verder niet dat de airco een batterij-verslinder is. Rijden met airco aan (wat soms wel nodig is bij buitentemperaturen van 35+C) verbruikt al makkelijk 10% van je batterijcapaciteit.

Warmte leidt tot trager laden?

Hoe dichter de batterij bij zijn oververhittingspunt komt, hoe langzamer de oplaadsnelheid zal zijn. 

Elektrisch leasen of autodelen in Gent voor bedrijven en gezinnenDat komt omdat het batterijmanagementsysteem (BMS) het oplaadvermogen aanpast aan de temperatuur van de batterij. In extreme gevallen kan het laden zelfs onderbroken worden als veiligheidsmaatregel terwijl de batterij afkoelt.

Hoe er ook rekening mee dat de laadsnelheid standaard afneemt nadat het voertuig 80% is opgeladen. In deze handige grafiek zie je hoe de snelheid afneemt. Het kan dus goed zijn dat de eerste 70% opladen even lang duren als de laatste 20%.

 

Zonder zorgen op reis … laden

De laadstations kunnen zelf ook last hebben van de warmte. De kabels van een snellader zijn eveneens voorzien van vloeistofkoeling – vandaar dat ze zo dik en zwaar zijn – en als de laadpaal de warmte onvoldoende kan afvoeren, wordt het laadvermogen automatisch beperkt.

Openbare oplaadstations staan vaak niet onder een afdak staan, met uitzondering van de laadstations van het FastNed-netwerk. Ook Ionity is zich hier steeds vaker van bewust en werkt aan nieuwe uitvoeringen. De laadpunten onder dak zullen doorgaans minder hinder ondervinden van een sterk brandende zomerzon. Ook jij en je auto kunnen deugd hebben van een beetje schaduw.

Tips voor zorgeloze Batt Trips

  1. Kies een overdekt laadstation. Je auto en het laadstation functioneren veel beter bij matige temperaturen. De informatie over de laadstations vind je in onze laadpaal app.
  2. Breng je auto op voorhand op temperatuur. EV’s zijn uitgerust met een functie om het interieur af te koelen of op te warmen terwijl ze opladen. Zo verspil je niet nodeloos de energie in de batterij.
  3. Kies voor een elektrische auto met warmtepomp. We denken hierbij aan onze KIA, Hyundai, Polestar en Tesla. Bekijk alle Batt Reiswagens in onze reisgids. Die werken veel zuiniger dan een conventionele airco, zeker bij extreme temperaturen.
  4. Rijd trager. Het verbruik stijgt exponentieel naarmate je sneller rijdt. 110 of 120 km/h maakt al een wereld van verschil.
  5. Plan je reis op voorhand. We hebben in de reisgids alles op een rijtje gezet. Controleer waar je kunt laden en voorzie altijd een plan B.

Deze apps helpen je laadfiles vermijden

Niets zo vervelend als uitkijken naar een verkwikkende laadstop om dan vast te stellen dat de laadpaal niet werkt of dat je je beurt moet afwachten … in de zengende hitte BattMobility selecteerde voor jou deze twee apps waarmee je de beschikbaarheid van de laadstations langs je traject kunt checken én je route kunt plannen. Lees er hier meer over.

 


Op zoek naar deelmobiliteit voor uw bedrijf of organisatie?

Neem dan nu contact op met Batt for Business via chris@battmobility.be – We leggen je graag uit welke formules voor bedrijven we hebben. Zo rij je in 1-2-3 professioneel met een elektrische wagen rond.

Deel dit bericht

Meer weten over onze producten?

Plan dan vrijblijvend een gesprek in met Ken, onze Sales Manager.

BattMobility NV - Maatschappelijke zetel Muinkkaai 53, 9000 Gent - RPR Gent BTW 0697.709.023 - BELFIUS BE53 0689 4223 1553