Zonder zorgen op reis met je elektrische auto deze zomer

Winterweer en batterijen gaan niet goed samen. Reizen in de zomer is iets aangenamer. Warmte heeft – tot een zekere hoogte – een betere impact op de werking van de batterij. Zo kan het verschil in rijbereik soms 100km bedragen. Met deze tips hou je de accutemperatuur onder controle en reis je goed voorbereid naar je vakantiebestemming.

Een lange rit met je elektrische auto gecombineerd met hoge buitentemperaturen: dat blijft niet zonder gevolgen voor de batterij. Die presteert optimaal tussen 20 en 25°C, maar kan onder zomerse reisomstandigheden serieus opwarmen. Een verhitte batterij biedt niet alleen minder rijbereik, maar slijt ook sneller. Op de laadsnelheden heeft het minder grote invloed.

Be cool

Afhankelijk van het batterijkoelsysteem in je elektrische auto zal de accu meer of minder last hebben van de warmte. De recentere modellen van Tesla, Polestar, Kia en Hyundai, hebben een vloeistofcircuit dat de warmte efficiënt afvoert. Sommige andere EV’s houden het bij een ventilatiesysteem, dat minder doeltreffend werkt.

Vergeet verder niet dat de airco een batterij-verslinder is. Rijden met airco aan (wat soms wel nodig is bij buitentemperaturen van 35+C) verbruikt al makkelijk 10% van je batterijcapaciteit.

Warmte leidt tot trager laden?

Hoe dichter de batterij bij zijn oververhittingspunt komt, hoe langzamer de oplaadsnelheid zal zijn. 

Elektrisch leasen of autodelen in Gent voor bedrijven en gezinnenDat komt omdat het batterijmanagementsysteem (BMS) het oplaadvermogen aanpast aan de temperatuur van de batterij. In extreme gevallen kan het laden zelfs onderbroken worden als veiligheidsmaatregel terwijl de batterij afkoelt.

Hoe er ook rekening mee dat de laadsnelheid standaard afneemt nadat het voertuig 80% is opgeladen. In deze handige grafiek zie je hoe de snelheid afneemt. Het kan dus goed zijn dat de eerste 70% opladen even lang duren als de laatste 20%.

 

Zonder zorgen op reis … laden

De laadstations kunnen zelf ook last hebben van de warmte. De kabels van een snellader zijn eveneens voorzien van vloeistofkoeling – vandaar dat ze zo dik en zwaar zijn – en als de laadpaal de warmte onvoldoende kan afvoeren, wordt het laadvermogen automatisch beperkt.

Openbare oplaadstations staan vaak niet onder een afdak staan, met uitzondering van de laadstations van het FastNed-netwerk. Ook Ionity is zich hier steeds vaker van bewust en werkt aan nieuwe uitvoeringen. De laadpunten onder dak zullen doorgaans minder hinder ondervinden van een sterk brandende zomerzon. Ook jij en je auto kunnen deugd hebben van een beetje schaduw.

Tips voor zorgeloze Batt Trips

  1. Kies een overdekt laadstation. Je auto en het laadstation functioneren veel beter bij matige temperaturen. De informatie over de laadstations vind je in onze laadpaal app.
  2. Breng je auto op voorhand op temperatuur. EV’s zijn uitgerust met een functie om het interieur af te koelen of op te warmen terwijl ze opladen. Zo verspil je niet nodeloos de energie in de batterij.
  3. Kies voor een elektrische auto met warmtepomp. We denken hierbij aan onze KIA, Hyundai, Polestar en Tesla. Bekijk alle Batt Reiswagens in onze reisgids. Die werken veel zuiniger dan een conventionele airco, zeker bij extreme temperaturen.
  4. Rijd trager. Het verbruik stijgt exponentieel naarmate je sneller rijdt. 110 of 120 km/h maakt al een wereld van verschil.
  5. Plan je reis op voorhand. We hebben in de reisgids alles op een rijtje gezet. Controleer waar je kunt laden en voorzie altijd een plan B.

Deze apps helpen je laadfiles vermijden

Niets zo vervelend als uitkijken naar een verkwikkende laadstop om dan vast te stellen dat de laadpaal niet werkt of dat je je beurt moet afwachten … in de zengende hitte BattMobility selecteerde voor jou deze twee apps waarmee je de beschikbaarheid van de laadstations langs je traject kunt checken én je route kunt plannen. Lees er hier meer over.

 


Op zoek naar deelmobiliteit voor uw bedrijf of organisatie?

Neem dan nu contact op met Batt for Business via chris@battmobility.be – We leggen je graag uit welke formules voor bedrijven we hebben. Zo rij je in 1-2-3 professioneel met een elektrische wagen rond.

Deel dit bericht

Geplaatst in ,
Sint-Martens-Latem - elektrische wagens leasen en gebruiken met BattMobility - foto: Dino Bollen

BattMobility plaatst 5 elektrische deelauto’s in Sint-Martens-Latem

In Sint-Martens-Latem zijn vanaf het voorjaar 2023 minstens 5 elektrische deelwagens ter beschikking via het regionaal deelsysteem BattMobility. Het gaat om 4 luxueuze stadswagens en 1 multifunctionele combispace met trekhaak. Hoewel autodelen in Vlaanderen aan een opmars bezig is, was het aanbod aan deelwagens in Sint-Martens-Latem nog erg beperkt. Dit initiatief betekent een enorme boost…

Elektrisch autodelen en leasen met BattMobility Gent en Lievegem

Gent haalt doelstellingen autodelen: minstens 2 deelauto’s per 1.000 inwoners

Leuven, Mechelen en Gent hebben de Vlaamse doelstellingen rond autodelen behaald: de drie steden bieden minstens 2 deelauto’s per duizend inwoners aan. “Vlaanderen mag trots zijn op de voortrekkersrol die de lokale besturen spelen in Europa”, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) op vrt NWS. Gent met 3,52, Mechelen met 2,34…

autodelen voor KMO's en bedrijven in Vlaanderen door battmobility - Vraag een offerte aan.

Autodelen, is dat wel iets voor KMO’s en bedrijven?

Neen, eigenlijk niet. Tenminste niet in de traditionele zin van het woord. Gelukkig is BattMobility veel meer dan ‘een auto delen’. Batt optimaliseert je wagenpark, regelt je administratie en onderhoud én geeft je (werknemers) toegang tot haar hele vloot. Of u nu een architectenbureau, snelgroeiend tech-bedrijf of productiebedrijf bent, optimale mobiliteit via elektrisch autodelen is…

Infoavond elektrisch autodelen Gent bij vertaalbureau Blue Lines

Infoavond over elektrisch autodelen op 24 november (Gent)

Op 24 november 2022 organiseert BattMobility een infoavond over elektrische deelmobiliteit. Misschien iets voor jou je vrienden of je familie? Tijdens de infosessie maak je kennis met: De formules van Battmobility De voordelen van autodelen De voordelen van elektrische rijden De mogelijkheden tot voordelig leasen van een elektrische wagen De deelwagens in de Dampoortwijk en Gent-Centrum Er is ruim…

indexering prijzen

Indexering van de basisprijzen oudste wagens v.a. 1/11/22

BattMobility hanteert al sinds de zomer van 2020 dezelfde prijzen. Door de sterk gestegen algemene kosten en loonkosten, zijn we verplicht de basisprijzen voortaan te indexeren. Indexering De indexering zal vanaf 1 november worden ingevoerd, en wordt voortaan automatisch doorgevoerd. De index juli 2020 bedroeg 109,76, de huidige index is 127,74. Er komt dus maximaal…

Allego laadpaal prijzen Autodelen Gent

Allego verhoogt haar prijzen voor laden

Enkele dagen geleden heeft Allego haar prijzen voor laden en snelladen in heel Europa eenzijdig verhoogd. Dit zorgt ervoor dat Batt met onmiddellijke ingang tijdelijk een toeslag moet aanrekenen. 🔌 Over welke verhoging spreken we? De prijsstijging ziet er als volgt uit: Normaal laden (AC 22kW): 0,70 EUR/ kWh (vroeger was dat 0,409) Snelladen (50kW): 0,75…

11 redenen om over te schakelen op elektrisch rijden

11 top redenen om met je bedrijf over te schakelen op een EV

Wist je dat de transportsector verantwoordelijk is voor 27% van de uitstoot van broeikasgassen, waarvan een groot deel afkomstig is van personenauto’s? Als u momenteel in een traditionele benzineauto rijdt, is overstappen op een elektrische auto een van de beste manieren om uw ecologische voetafdruk te verkleinen en elke dag een positief effect op het…

Elektrische autodelen en leasen in Gent

Elektrische autodeelorganisatie BattMobility rondt kaap van 50000 ritten

De Gentse mobiliteits- en autodeelorganisatie heeft in september de kaap van 50.000 ritten overschreden. “De cijfers zitten in een ongezien stijgende lijn”, zegt oprichter Chris de Guytenaer. “De energiecrisis laat zich duidelijk voelen en we zien dan ook een gevoelige toename van het aantal gebruikers”. BattMobility viert volgend jaar haar vijfde verjaardag in Gent. Wat…

Seppe Smits is Batt in gent - Autodelen

Seppe Smits op zomerstage in Gent met BattMobility

In de zomer ligt er geen sneeuw in de Alpen, dus traint tweevoudig wereldkampioen snowboarden Seppe Smits in Gent: op de Blandijnberg, De Ledeberg én de Kantienberg. Want wat je plannen ook zijn, BattMobility heeft altijd een elektrische auto voor jou.

autovrije zondag 2022 gent battmobility

Autovrije zondag in Gent op zondag 18 september

Op 18 september is het weer Autovrije Zondag in Gent. Uiteraard verdient autodelen daar ook een plaats. Stad Gent voorziet de hele F. Rooseveltlaan voor duurzame mobiliteit: fietshandelaars, deelfietsaanbieders en autodeelaanbieders tekenen present. BattMobility is er natuurlijk ook bij. In stijl. (meer verklappen we niet!) Trek je wandelschoenen aan, pomp je banden op, pak je stelten vast. Zing mee met de grootste sterren, eet een…